وضعیت دارو در سالی که گذشت/ از صادرات تا مطالبات داروخانهها
به گزارش نسیم صبا ازمهر، سیدحیدر محمدی، شنبه شب در برنامه صف اول شبکه خبر، گفت: در سال ۱۴۰۲ به رغم فراز و نشیبهایی که در بعضی از شاخصهای مرتبط با تأمین اقلام سلامت داشتیم، در مقایسه با سال ۱۴۰۱ شرایط بهتری داشتیم و توانستیم موجودی دارو را به نحوی مدیریت کنیم. به طوری که یکی از تلاشهای ما این بوده که دارو با یک ذخیره مناسب در دسترس مردم باشد؛ یعنی یکی از شاخصهایی که ما همیشه داریم دسترسی خوب مردم به دارو با قیمت مناسب است.
وی افزود: اولویت ابتدایی ما در دسترس بودن دارو است، هر چند در چهار ماهه اول سال گذشته یک مقدار مشکل تأمین ارز بود که با همت بانک مرکزی و تغییرات مدیریتی که ایجاد شد، تأمین ارز ما خیلی بهتر از سال ۱۴۰۱ بود به نحوی که میزان ترخیص تجهیزات پزشکی در سال ۱۴۰۲ در مقایسه با سال ۱۴۰۱، ۵۸ درصد رشد داشت.
محمدی ادامه داد: در حوزه دارو هم شرایط خوبی داشتیم حدود ۱۶ قلم دارو در سال ۱۴۰۲ به عنوان داروهای جدید به سبد دارویی کشور اضافه شد که ۱۲ قلم آنها داروهای دانش بنیان بود.
وی افزود: ما ابتدای انقلاب، ۲۰ درصد از داروهایمان در کشور تولید میشد و حدود ۸۰ درصد واردات داشتیم، امروز میتوانیم بگوییم که در پایان سال ۱۴۰۲، ۹۹ درصد از داروهای مورد نیازمان را در کشور تولید کردهایم و این به نحوی است که در دو سال اخیر بیشترین درصد مربوط به شرکتهای دانش بنیان بوده است.
محمدی گفت: در سال ۱۴۰۲ بخش زیادی از داروهایی که رونمایی کردیم داروهای مربوط به شرکتهای دانش بنیان بود، چون ببینید آن ۹۹ درصد، چندین سال روی ۹۷ درصد باقی مانده بود این ۳ درصد داروهایی بودند که عموماً یا هایتک بودن یا تولیدشان به صرفه نبود ولی آنهایی که تولیدشان به صرفه نیست و هنوز هم ممکن است تولید نشوند، چون توجیه اقتصادی ندارد مگر با صادرات ولی آنهایی که تکنولوژی بالا نیاز دارند باید دانش بنیان ورود کند که ورود کرده است.
وی افزود: ما داروی آکتوپلی که برای سکتههای قلبی و مغزی به ندرت استفاده میشود حالا در کشورهای مختلف ولی در کشور ما این وجود دارد مراکز ۷۲۴ که احتمالاً شنیدهاید مراکز بیمارستانی تا ۳ ساعت بعد از سکته میتوانند این را تزریق بکنند و جلوی آسیب به بیمار را بگیرند این دارو ما کشورمان در سال ۱۴۰۲ به عنوان دومین کشور در دنیا تولید کرد این دارو را یکی از آنزیمهای مورد نیاز بیمارهای ام پی اس که مستحضرید بیماران که نقص آنزیم دارند به عنوان دومین تولید کننده در شرکتهای دانش بنیان تولید شد وارد سبد دارویی کشورمان شد سهم دانش بنیانها بسیار زیاد است یعنی از این سهم توسعه شاید بالغ بر ۷۰ تا ۸۰ درصد سهم دانش بنیانها است که دارند توسعه میدهند.
محمدی ادامه داد: صنعت داروسازی کشور حدود ۱۱ درصد رشد مثبت داشت که عدد خیلی خوبی است، با توجه به رشد منفی که در سال ۱۴۰۱ داشتیم و میتوانست در واقع یک مقدار نگران کننده باشد این اتفاق افتاد.
رئیس سازمان غذا و دارو گفت: در کل ما از نوع و میزان صادرات شرکتهای دارویی کشور راضی نیستیم، حدود ۱۰۰ میلیون صادرات در ۱۰ ماهه ۱۴۰۲ بود که نسبت به سال ۱۴۰۱ رشد ۳۷ درصدی داشت.
وی افزود: با همه سختیها کیفیت و ویژگیهای صنایع دارویی ما، شتاب صادرات بسیار بالا است و این نوید را میدهیم که در سال ۱۴۰۳ حتماً صادرات دارو بیشتر شود.
محمدی ادامه داد: با توجه به اینکه میزان اعتبار مورد نیاز ما ارز ۴۲۰۰ تومانی که مصرف میکردیم حدود ۳.۵ میلیارد دلار بود امسال پیش بینی ما عدد خیلی خیلی کمتر است یعنی میرویم به سمت اینکه ارز ۴۲۰۰ را بتوانیم حذف کنیم، در سال ۱۴۰۲ این وابستگی ما به حدود یک میلیارد دلار کاهش پیدا کرد؛ الان بخش زیادی از ارز دریافت ما ارز غیر ۴۲۰۰ تومانی است، یعنی ارز ۲۸۵۰۰ تومانی یا ارز تالار دوم که در واقع میشود گفت ارز شبه آزاد است.
وی افزود: یکی از اتفاقاتی که با اجرای طرح دارویاری افتاد این بود که صرفه جویی شد در رابطه با دو چیز یکی مصرف بیرویه دارو در بعضی از موارد، چون دارو خیلی قیمتش پایین بود و مورد دوم صادرات غیر قانونی یا همان قاچاق معکوس به شدت کاهش پیدا کرد.
محمدی در خصوص مطالبات داروخانهها، گفت: مطالبات داروخانهها دو شکل است یکی بخش مربوط به طرح دارویاری است که آخرین عددی که تا پایان اسفند ۱۴۰۲ گزارش شد حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان بود از این اعتبار از این عدد میشود گفت فکر میکنم ۳۴ هزار میلیارد تومانش واریز شده به دانشگاههای علوم پزشکی و داروخانهها یک بخش مربوط به بدهی سازمانهای بیمهگر بود سازمان تأمین اجتماعی سازمان بیمه سلامت و سازمان خدمات درمانی نیروهای مسلح معمولاً یک عددی را پرداخت میکنند این عدد بعد از طرح دارویاری یک مقدار بزرگ شد باید عمق بدهی کم میشد میزان مطالباتی که من احصا کرده بودم حدود ۲۷ هزار میلیارد تومان بود ولی با پرداختهایی که در اواخر اسفند انجام شد این عدد خیلی کاهش پیدا کرد حسب قولی که دادهاند سازمانهای بیمهگر به خصوص سازمان تأمین اجتماعی، چون عددش بزرگتر بود قول دادند که در فروردین ماه با اوراق بانکی با اوراق قرضه بانکی الباقی آن را تسویه کنند.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰