تاریخ انتشار : یکشنبه 29 خرداد 1401 - 10:32
کد خبر : 2160

جامعه بی اخلاق

جامعه بی اخلاق
اخلاق در هر جامعه با اهداف جهان بینی و ایدئولوژی های مربوط به خودش تعریف می شود. یک رفتار و عمل در یک جامعه اخلاقی بوده و در جامعه ای دیگر همان رفتار غیر اخلاقی است.

بعضی رفتارها در یک جا ارزش و در جایی دیگر ضد ارزش محسوب می گردند.
اخلاق به طور کلی مجموعه ای از فرهنگ ها و خرده فرهنگ ها معرفی می شود ، که برای آن جامعه با ارزش بوده و قابل احترام آن جامعه هستند.
فرهنگ ها یا فرهنگ دینی معرفی می‌گردند یا فرهنگ اجتماعی ، که جوامع به اقتضای دین دار بودن یا لائیک بودن برای جامعه خود برنامه و قانون نوشته و اجرا می‌کنند . و به آن مجموعه قوانین احترام می گذارند.
در این مکتوبه به اخلاق های جوامع دیگر نمی پردازیم . ولی با تعریفی از فرهنگ دینی و اخلاقی خویش قیاسی نیز با دیگر فرهنگ‌ها خواهیم داشت .
در جامعه اسلامی ایران عزیز ، فرهنگ و اخلاق جامعه ما برگرفته از شریعت دین و شرع مقدس و قرآن و اهل بیت و یک سری قوانین نوشته شده امروزی که آن هم با شرع مطابقت داشته و عقلانی می باشند.
نکته اینجاست ؛ که جای تامل بسیار دارد . چرا جامعه امروزی ما با داشتن کاملترین دستورات خداوند متعال و آخرین دین خدا و با پیشوایی آخرین پیامبر جهان یعنی حضرت محمد ابن عبدالله (ص)و با الگو برداری از سیره اهل بیت(ع) باز هم در برخی خرده فرهنگ های جزء در بعضی شهرها و به طور خاص در جوامع کوچک سوال برانگیز است؟
قطع یقین دین و دستورات دینی کامل و بلاشک بعثت پیامبر(ص) فقط و فقط برای کامل شدن و اکمل کردن مکارم اخلاق صورت پذیرفته است.
پس هرچه است و ایرادها از ایراد مسلمانی ماست.
برای ما طبق برنامه های مدون و دقیق دینی و اسلامی فرهنگ و اخلاق ، در سه حق تبیین شده است،
حق الله ، حق النفس و حق الناس ، که اگر ما در جامعه امروزی و در تمام ابعاد آن این سه حق را رعایت کرده و آنها را تضییع نماییم ، به بهشت دنیوی و اخروی که وعده حق تعالی است ، خواهیم رسید.
اما ایرادی که متوجه جامعه ماست ، درست همین جاست که ما قدرت تمیز دادن و ممیزی و جداسازی را نداریم ، آری خداوند در روز حساب از حق خود
( حق الله) و ظلمی که ما به خود می کنیم( حق النفس) خواهد گذشت ، ولی آیا از حق مردم
(حق الناس) هم خواهد گذشت؟ برابر تمام آیات قرآن و دستورات دینی و احادیث و روایات ، فی الواقع جواب خیر است.
بله نخواهد گذشت! و چون حق مردم و حق خصوصی است خود حضرت حق
این حق بخشیدن را از خود سلب می نماید.
مردم جامعه ما شاید به دلیل عدم اطلاع و نا آگاهی از حقوق عامه دینی خود ، اشتباه فکر می‌کنند که هر عملی که در این دنیا مرتکب شوند با نذر و نیاز و توبه و گریه و شب زنده داری در آخرت بخشیده می شود.
نه همه ما باید به این آگاهی دینی برسیم و همه تریبون دارها و اساتید دانشگاهی و حتی رسانه ها موظف و مکلف به این تبیین هستند که دین را به معنای واقعی نشان دهند.
دین اسلام بلا رقیب بوده و کوچکترین خدشه ای به آن وارد نیست ، برای تمامی امور اجتماعی برنامه داشته و فرهنگ تعریف کرده است.
جامعه سنتی ما که تحصیلات دینی و حتی تحصیلات پایه هم بعضا نداشته و فاقد اطلاع هستند ، گمان این دارد ، دروغ و تهمت و غیبت و … و ضایع کردن حق مردم هم با نماز و روزه و تضرع و توبه بخشیده میشود و خداوند رحیم قلم عفو برهمه آنها می کشد .
که به‌ مراتب این چنین نیست .این مضمون را از استاد عالیقدر ، معلم شهید ، استاد مطهری بزرگ نقل می‌کنم : که همه گناهان ما مسلمانان و شیعیان در ید بخشش خداوند کریم نیستند ، خداوند بسیار رحیم و کریم و بخشنده است . ولی حق الناس را ازعهده خود خارج و به خود مردم واگذار و باید بدانیم اگر حقی ضایع کردیم ، و ظلمی کردیم باید از خود فرد حلالیت طلبیده و طلب بخشش کنیم و باید خوب بدانیم گناهانی مثل تهمت و ،غیبت و دروغ هم قابل بخشیدن نیستند مگر با رضایت طرفی که ظلمی بر او شده است . امید آن دارم جامعه آگاه خود را به سمت و سویی ببریم که بدانیم حق چیست ؟ و چگونه سعادتمند می شویم ؟
وقتی دین ما کاملترین دین است . چرا نباید اخلاق اجتماعی و فرهنگ اجتماعی ما بهترین و کاملترین نباشد؟ و نیک است بدانیم، حق الناس مانند تهمت و غیبت و بردن ابروی مومن و دزدی و مال مردم خوری و امثالهم ، با نماز و روزه و خمس و زکات و حج و زیارت برطرف نمیگردد و تسویه نمی‌شود . به هوش باشیم و در دین دقت بیشتری کنیم و با قرآن بیشتر مانوس گردیم.
اگر کمی اطلاع رسانی کرده و اندکی آگاهی رسانی عمومی کنیم.
همه متوجه عیوب خرده‌فرهنگ خویش می شویم که ناشی از عدم آگاهی دینی است.
پس می‌توانیم بهتر از این هم باشیم و فرهنگ عمومی جامعه خویش را با خود شناسی و دین شناسی کامل کنیم.
و قطعا مشکلات کوچک و بعضی بی اخلاقی های اجتماعی اگر هست ، مربوط به عدم اطلاع از حقوق میباشد که با کمی همت جمعی و آگاه سازی عمومی و رسانه‌ای برطرف میگردد .

(🌹حال که اخلاق سرمنشاء دین است .
ریشه بی اخلاقی در خویش بشکن.🌹)
نویسنده ؛ حسین برشان

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

هلدینگ ساختمانی کاط شرکت مخابرات استان کرمان کابینت کاط هلدینگ ساختمانی کاط

فرهنگی

ورزشی

مکان های دیدنی