تعامل دولت و مجلس با دستور کار حل مشکلات مردم

به گزارش نسیم صبا از ایرنا، مجلس دوازدهم و دولت چهاردهم فعالیت خود را در یک سال آغاز کردند؛ هفتم خرداد ماه سال ۱۴۰۳ بود که با پیام مقام معظم رهبری مراسم افتتاحیه دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی با حضور مسئولان کشوری و لشکری و سفرای مقیم در ایران در هرم سبز بهارستان برگزار شد. این مراسم یک غایب داشت و آن «شهیدجمهور» سید ابراهیم رئیسی بود.
او ۳۰ اردیبهشت سال گذشته در راه خدمت به مردم شهید شد، از این رو انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری در دستور کار قرار گرفت و در نهایت مسعود پزشکیان که فرزند مجلس است و پنج دوره سابقه حضور در خانه ملت را داشت با رأی مردم از بهارستان به پاستور رفت و دولتِ وفاق ملی را تشکیل داد.
رأی اعتماد به کابینه چهاردهم و نخستین گام همدلی مجلس با دولت وفاق
به طور طبیعی پس از مراسم تنفیذ و تحلیف رئیس جمهور منتخب، نگاهها به سمت فهرست پیشنهادی رئیسدولت چهاردهم برای کابینه سوق پیدا کرد. رئیسجمهور پزشکیان ۲۱ مردادماه در اجرای اصل ۱۳۳ قانون اساسی، در نامهای اسامی ۱۹ وزیر پیشنهادی را برای اخذ رای اعتماد نمایندگان به مجلس شورای اسلامی ارائه کرد.
بعد از آن و در میان واکنش ها و اظهارات متفاوت درمورد ترکیب کابینه از سوی افراد و گروه های مختلف در رسانه ها و فضای مجازی، برنامههای وزرای پیشنهادی به مدت یک هفته درجلسات کمیسیون های تخصصی مورد بررسی قرار گرفت و جلسات علنی مجلس از روز شنبه ۲۷ مرداد در دو نوبت صبح و بعدازظهر تا روز چهارشنبه ۳۱ مرداد برای بررسی صلاحیت وزیران معرفی شده از سوی رئیس جمهور تشکیل شد.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در آخرین جلسه علنی بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی کابینه چهاردهم، ضمن استماع آخرین دفاعیات رئیس جمهور، نظر و رأی خود را درباره صلاحیت هر یک از وزرای معرفی شده اعلام کردند و بعد از ۵ روز بحث و بررسی، در اقدامی کم سابقه هر ۱۹ وزیر معرفی شده را راهی پاستور کردند و همراهی و همدلی خود را با دولت وفاق ملی نشان دادند.
تعامل دولت و مجلس با دستورکار حل مشکلات مردم
با تشکیل دولت جدید تعامل و همکاری خوبی بین قوا و بخصوص قوه مقننه و مجریه شکل گرفت. ۱۱ آذرماه به مناسب فرا رسیدن روز مجلس شورای اسلامی نخستین نشست مشترک دولت و مجلس به میزبانی مجلسیها تشکیل شد؛ رئیس قوه مجریه از همان ابتدای کار دست برادری و همکاری به سوی نمایندگان ـ همکاران سابقش در مجلس ـ دراز کرده و قبل از آنکه حکم تنفیذ را از رهبر انقلاب دریافت کند، ۳۱ تیرماه و بدون اطلاع در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی حضور یافته بود و در بدو ورود با استقبال نمایندگان مجلس شورای اسلامی مواجه شد. لُب کلام پزشکیان در گپوگفتی که با نمایندگان داشت این بود که باید دست به دست هم دهیم و پاسخگوی نیاز ملت باشیم. (متن خبر را اینجا بخوانید)
در ادامه راه فعالیت دولت، چتر وفاق بین قوای سه گانه گشوده شد. از یک سو نشستهای هفتگی سران قوا به صورت منظم در دفتر رئیسجمهور با حضور محمد باقر قالیباف و حجت الاسلام محسنی اژهای برگزار میشد و از سوی دیگر قوا در سال گذشته با تشکیل یک جلسه مهم باز در صدر اخبار قرار گرفتند، جلسهای که با پالس مثبت تودههای مردم و گروه های سیاسی رو به رو شد.
به ابتکار منادی وفاق در جامعه، قوای سهگانه ۱۵ بهمن ماه در نشستی با عنوان «همدلی برای ایران»، راههای مشارکت مردم در فعالیتهای اقتصادی، رفع موانع تولید و سرمایهگذاری و تقویت همکاریهای بینالمللی را مورد بررسی قرار دادند. این مسیر همچنان با قوت استمرار داشت و مجلس با کلیدواژه وفاق خود را همراه و همیار دولت میدانست.
تعامل دولت و مجلس با دستورکار حل مشکلات مردم
عباس گودرزی سخنگوی هیات رئیسه مجلس در حاشیه بازدیدی که از خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرانا) کرد گفت که شعار دولت چهاردهم هم بحث وفاق انتخاب شده است که این هدف متعالی در قالب وفاق ملی دنبال می شود، وفاق به معنای هماهنگی، همدلی و همراهی برای موفقیت، حل مشکلات کشور و تسهیل در امور مردم است و به طور طبیعی مجلس و همه بخش های نظام از این شعار حمایت می کنند.
او با بیان اینکه آنچه ممکن است محل تزاحم واقع شود تفسیرها از این مطلب است و ما باید سعی کنیم این وفاق محور داشته باشد و محور آن تامین مصالح نظام و حل مشکلات است، تاکید کرد که با قاطعیت عرض می کنم مجلس برای تحقق این شعار در کنار دولت است و برای موفقیت آن تلاش می کند چون دولت متعلق به همه نظام است و حتما توفیق دولت موفقیت همه ما خواهد بود اگر پرچم دولت بالا برود پرچم نظام بالا رفته است. (متن کامل گفتوگو را اینجا بخوانید)
سال گذشته، برای مجلس و دولت حل مشکلات اقتصادی و نوسانات ارزی مهم بود بنابراین ۳۰ بهمن ماه و با حضور رئیس جمهورو تیم اقتصادی دولت جلسه غیرعلنی با همین موضوع تشکیل شد و پس از پایان جلسه روسای قوای مجریه و مقننه با بیان اینکه با همدلی و وفاق قادر به حل مشکلات هستیم، تاکید کردند:با همکاری، وحدت و خرد جمعی کارها پیش خواهد رفت و بسیاری از ناترازی ها حل شدنی است. (متن کامل خبر را اینجا بخوانید)
مجلس دوازدهم و استیضاح وزیر اقتصاد
بله! مجلس با وفاق به دنبال تعامل بود اما تنها ۶ ماه از عُمر دولت میگذشت که تعدادی از نمایندگان ترجیح دادند وزیر اقتصاد و امور دارایی را استیضاح کنند؛ سرانجام استیضاح برگزار و در ۱۲ اسفندماه ۱۴۰۲ عبدالناصر همتی از قطار کابینه پیاده شد. هرچند همتی اقتصاددان از کابینه وداع کرد اما استیضاح را حق مسلم نمایندگان میدانست و میگفت استیضاح حتی اگر رنگ سیاسی داشته باشد نشان دهنده پختگی در اداره امور کشور است؛ هیچ کس نمی تواند بگوید انگیزه سیاسی دارید چون حقوق نمایندگان است، من به حرکت نمایندگان احترام می گذارم.
پس از خروج زودهنگام وزیر اقتصاد از دولت، تحلیلها و تفسیرهای متعددی پیرامون وفاق ارائه شد اما پیامی که از دولت و مجلس مخابره شد، باز برگرفته از سیگنال وفاق و همگرایی بود.
فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت ۱۴ اسفندماه در نشست خبری گفت: وفاق راهبرد دولت است و مصممیم با این راهبرد مشکلات انباشته کشور را حل کنیم. ما از وفاق حل مشکلات کشور را میخواهیم. وفاق، مومنانه در دولت دنبال می شود. استیضاح یا استعفای یک فرد ما را از وفاق برای حل مشکلات مردم خارج نمی کند.
علاوه بر خانم سخنگو، رئیس مجلس نیز در واپسین روزهای سال گذشته در گفتوگوی تلویزیونی، استیضاح یک وزیر را به منزله از بین بردن وفاق ندانست و بر انسجام دولت و مجلس درحل مسائل اقتصادی تاکید کرد. (متن کامل خبر را اینجا بخوانید).
البته رأی آوری همه وزرا از مجلس رخدادی پسندیده بود که پیامی مهم به همراه داشت. رهبر معظم انقلاب ۲۲ اسفند ماه در دیدار هزاران نفر از دانشجویان سراسر کشور فرموده بودند: رأیآوری همه وزرا و تشکیل کامل دولت در وقت مناسب که باعث توانایی دولت برای اداره کشور است، رخدادی مطلوب است چرا که با رأی نیاوردن یک وزیر، آن وزارتخانه تا مدتها بیوزیر میماند و این به مراتب بدتر از رأیآوری فردی است که فاقد برخی معیارها است و ممکن است عملکرد یا برخی خصوصیات او مورد پسند نباشد.
لایحه بودجه و برگ دیگری از همکاری دولت و مجلس
یکی دیگر از همکاریهای بین دولت و مجلس در سال گذشته مربوط به لایحه بودجه ۱۴۰۴ بود. دولت چهادهم به موقع لایحه را به مجلس فرستاد و نمایندگان هم در زمان مقرر به بحث و واکاوی پیرامون دخل و خرج کشور در سال جدید پرداختند و پس از رفت و برگشتها بین بهارستان، شورای نگهبان و هیأت عالی نظات مجمع تشخیص مصلحت، پرونده لایحه بودجه بسته شد و باز برگ دیگری از تعامل و همکاری بین دولت و مجلس ورق خورد.
تعامل دولت و مجلس با دستورکار حل مشکلات مردم
از آنجا که نظارت آن هم در قالب سوال و استیضاح از وظایف نمایندگان محسوب میشود، در سال گذشته وزرا در اکثر جلسات کمیسیونهای تخصصی حضور پیدا میکردند و به سوالات و ابهامات وکلای مردم پاسخ میدادند؛ در روزهای پایانی سال نیز پای سه وزیر اقتصادی دیگر دولت چهاردهم به صحن علنی باز شد. وزرای جهاد کشاورزی، نفت و تعاون، کار و رفاه اجتماعی به خانه ملت رفتند و به سوالهای مطرح شده پاسخ دادند. اما بخت با وزیر کار یار نبود و او از مجلس اولین کارت زرد را گرفت. (متن خبر را اینجا بخوایند)
دولت و تعامل مثبت با مجلس
دولتیها فقط برای پاسخ به سوالات به مجلس نمیرفتند، بلکه به نمایندگان ارائه گزارش هم میدادند، در همین راستا غلامرضا نوری قزلجه وزیر جهاد کشاورزی ۲۱ اسفند ماه از فرصت حضور در مجلس استفاده کرد و درباره اقدامات و عملکرد وزارت جهاد کشاورزی برای تنظیم بازار و تامین کالاهای اساسی و مایحتاج عمومی در ایام ماه مبارک رمضان و نوروز۱۴۰۴ گزارش جامع و کاملی به نمایندگان و مردم ارائه داد. (متن کامل خبر را اینجا بخوانید)
تعامل دولت و مجلس با دستورکار حل مشکلات مردم
سالی که گذشت با برخی اقدامات و شدت و ضعف ها، تعامل دولت با مجلس برای حل مشکلات مردم را در عصر وفاق نشان داد و این تعامل و همکاری در سال جدید ادامه خواهد داشت، بخصوص که در ابتدای سال جاری وزیر پیشنهادی اقتصاد به مجلس معرفی میشود و باز با روند رای اعتماد رو به رو خواهیم بود، اما آنچه مشخص است اینکه تعامل مثبت با مجلس از نقاط قوت دولت است.
این مطلب را شهرام دبیری معاون رئیسجمهور در امور مجلس ۵ آبان ماه در نخستین جلسه «هم اندیشی و هماهنگی شورای معاونان و مدیران کل امور مجلس وزارتخانهها و دستگاههای اجرایی» گفت و یادآور شد: با توجه به اینکه رئیسجمهور پیش از این در کسوت نمایندگی مجلس شورای اسلامی فعال بود، تعامل بسیار خوبی بین دولت و مجلس دوازدهم برقرار است که این از نقاط قوت دولت چهاردهم به شمار میرود.
نتیجهگیری
بالاخره شاه بیت سخنان رئیسجمهور این است که با همکاری و وفاق بین قوا بویژه مجلس و دولت میتوانیم کارها را به پیش ببریم، به همین جهت خود دولت در اکثر مواقع پیش قدم میشود و به دور از حاشیه سازیها به دنبال گرهگشایی مشکلات مردم است و میخواهد تعریفِ وفاق در سفره های مردم معنا پیدا کند، این تعامل کمک میکند تا دولت در مسیر سخت و دشوار اجرا بتواند امور را با همراهی مجلس به پیش ببرد. پیش از این نیز ـ ۶ مرداد سال گذشته ـ رئیس مجلس در گفتوگویی با رسانه KHAMENEI.IR بر حداکثر تعامل مجلس دوازدهم با دولت چهاردهم تاکید کرده بود.
سالِ گذشته با تمام فراز وفرودهای زیادی که به همراه داشت به پایان رسید و در سال جدید باید همچنان شاهد همکاریها و هم افزاییها بیشتر قوا با یکدیگر باشیم که این خواست مردم، رهبری و رئیسجمهور است.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰