معاون مدیریت منابع آب ایران گفت: برخلاف برق، نمی‌توان در مصرف آب از منابع جایگزین مانند انرژی‌های فسیلی یا تجدید پذیر بهره برد، اگرچه با کمبود کیفی یا کمی آب مواجه شویم، باید پاسخگوی پیامدهای آن برای آینده باشیم.

به گزارش نسیم صبا از ایرنا، علیرضا الماسوندی معاون تلفیق و امور تنظیم‌گری شرکت مدیریت منابع آب ایران روز چهارشنبه در نشست «نقش حوزه‌های علمیه در ارتقای مدیریت مصرف آب» که در سالن شیخ طوسی دفتر تبلیغات اسلامی برگزار شد، اظهار کرد: آب اساس زندگی است و جایگزینی برای آن وجود ندارد و برخلاف برق، نمی‌توان در مصرف آب از منابع جایگزین همچون انرژی‌های فسیلی یا تجدید پذیر بهره برد، اگرچه با کمبود کیفی یا کمی آب مواجه شویم، باید پاسخگوی پیامدهای آن برای آینده باشیم.

وی در ادامه به شرایط اقلیمی ایران اشاره کرد و گفت: حدود ۷۳ درصد از بارندگی‌های کشور تبخیر می‌شود و تنها ۱۰۳ میلیارد متر مکعب آب باقی می‌ماند، این در حالی است که در کشورهایی با میانگین بارندگی بالای ۶۰۰ میلی‌متر، میزان مصرف مجاز تنها ۴۰ درصد است؛ اما در ایران حدود ۹۲ درصد منابع آبی مصرف می‌شود که سهم بخش کشاورزی از این میزان حدود ۳۸ میلیارد متر مکعب است.

الماسوندی در ادامه به ضرورت اصلاح الگوی کشت اشاره کرد که در برنامه‌های توسعه گنجانده شده است، گفت: بهینه‌سازی مصرف در کشاورزی حتی به میزان ۱۰ درصد می‌تواند تأثیر قابل‌توجهی داشته باشد.

معاون تلفیق و امور تنظیم‌گری شرکت مدیریت منابع آب ایران با تأکید بر وضعیت بحرانی منابع آب زیرزمینی تصریح کرد: کشور اکنون با بدهی ۱۴۹ میلیارد متر مکعبی نسبت به این منابع مواجه است و این مسائل باعث فرونشست زمین در دشت‌ها شده، به طوری که خاک تحکیم یافته و توان نفوذپذیری خود را از دست می‌دهد.

وی افزود: این امر، حتی با وجود بارش، امکان تغذیه مجدد آبخوان‌ها را از بین می‌برد و نتیجه مصرف بی‌رویه آب، به ویژه در بخش کشاورزی است.
الماسوندی با بیان اینکه بر اساس پژوهش‌ها تا سال ۱۴۱۲ بسیاری از شغل‌های مرتبط با منابع آبی از بین خواهند رفت، گفت: فرونشست زمین یک زلزله‌ای خاموش است که آن تهدیدی بدون جبران مافات است.

معاون تلفیق و امور تنظیم‌گری شرکت مدیریت منابع آب ایران عنوان کرد: مهاجرت روستاییان به سمت شهرها تنش‌هایی جدی در تأمین آب شرب ایجاد کرده اما این موضوع چندان مورد توجه قرار نگرفته است.

وی بر لزوم همکاری میان قوای سه‌گانه و عمل کردن بر اساس رهنمودهای مقام معظم رهبری تأکید کرد و گفت: این همگرایی می‌تواند گام مؤثری برای رفع چالش‌های منابع آبی کشور باشد.

معاون منابع آب ایران: نمی‌توان در مصرف آب از منابع جایگزین استفاده کرد

حجت الاسلام : فرهنگ صرفه‌جویی از مدارس آموزش داده شود

قائم مقام مدیر حوزه های علمیه در قم گفت: فرهنگ صرفه‌جویی و مدیریت مصرف مناسب در جامعه ما به صورت نهادینه جا نیفتاده است و حوزه‌های علمیه با جدیت بیشتری به این مسئله ورود کنند.

حجت‌الاسلام والمسلمین حمید ملکی قائم مقام مدیر حوزه علمیه قم در ادامه این نشست اظهار کرد: بهره‌برداری صحیح و مدیریت‌شده از منابع طبیعی یکی از اصول حیاتی تعالیم اسلامی است که با وجود اهمیت این اصل، متأسفانه تاکنون در ترویج این ارزش الهی در جامعه کوتاهی کرده‌ایم.

قائم مقام مدیر حوزه علمیه قم بیان کرد: مبلغین جامعه اسلامی، علاوه بر پرداختن به مسائل اخلاقی و معنوی باید موضوعات مرتبط با استفاده مسئولانه از منابع به‌ویژه آب را در اولویت کارهای خود قرار دهند.

وی در ادامه به چالش‌های جدی در زمینه مصرف آب به‌خصوص در حوزه کشاورزی اشاره کرد و گفت: بیش از ۹۰ درصد آب کشور به بخش کشاورزی اختصاص دارد و پس از آن، صنعت و سپس مصارف خانگی قرار می‌گیرند.

ملکی ابراز کرد: فرهنگ صرفه‌جویی و مدیریت مصرف مناسب در جامعه ما به صورت نهادینه جا نیفتاده است و حوزه‌های علمیه با جدیت بیشتری به این مسئله ورود کنند و آن را بخشی از فعالیت‌های آموزشی قرار دهند.

قائم مقام مدیر حوزه علمیه قم با تأکید بر تأثیر فرآیند فرهنگ‌سازی در دستگاه‌هایی نظیر آموزش‌وپرورش، عنوان کرد: اگر کودکان از سنین پایین با اهمیت مدیریت مصرف و پرهیز از اسراف آشنا شوند، نتایج مثبتی در آینده حاصل خواهد شد.

وی آموزش روش‌های درست مصرف را برای کودکان لازم دانست و خواستار توجه ویژه به تربیت نسلی شد تا آنان اهمیت منابع حیاتی به‌ویژه آب را درک کرده و پاسداری از آن را تکلیف دینی و اخلاقی خود بدانند.

ملکی بر لزوم اجرای قوانین مرتبط با مصرف آب تأکید کرد و گفت: رعایت قانون، چه در سطح فردی و چه در سطح کلان جامعه، می‌تواند راهگشای بسیاری از مشکلات باشد، باوجود اینکه این امر صرف قانون‌گذاری کافی نیست و نیازمند اقداماتی مؤثر در جهت اجرای دقیق این قوانین است.

قائم مقام مدیر حوزه علمیه قم در ادامه با اشاره به اثرات معنوی اسراف، اذعان کرد: اگر مردم آگاه شوند که اسراف باعث کاهش توفیقات، قطع رحمت الهی و عدم استجابت دعاهایشان می‌شود، بدون شک توجه بیشتری به این مسئله خواهند داشت.

وی تصریح کرد: برای تبدیل مدیریت مصرف آب به یک رفتار عمومی، باید از تمام ظرفیت‌های موجود نظیر مدارس، دانشگاه‌ها، رسانه‌های ملی مانند صداوسیما و حتی مشارکت چهره‌های شناخته‌شده استفاده کرد تا حساسیت عمومی نسبت به این موضوع ارتقا یابد.

وی خاطرنشان کرد: مسئله آب به‌عنوان یک منبع حیاتی بشریت باید با دیدی جامع‌تر بررسی شود و از همه باید مدیریت مصرف آب به‌ویژه در بخش کشاورزی و توسعه پایدار را جدی‌تر بگیرند، چراکه آب شالوده اصلی زندگی انسان‌ها و تمامی موجودات است.