تاریخ انتشار: چهارشنبه 16 آبان 1403 - 7:26

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: معوقات پارسال پرستاران که از مهرماه گذشته باقی مانده بود، پرداخت شده و فقط معوقات امسال آنان باقی مانده است.

به گزارش نسیم صبا ازایرنا، محمدرضا ظفرقندی عصر سه شنبه در جلسه شورای عالی نظام پرستاری که با حضور رئیس مجلس شورای اسلامی برگزار شد، عشق، صبوری و دلسوزی را از خصائص ویژه پرستاران دانست و گفت: پرستاران همواره پذیرای بیماران هستند و به شغل خود می بالند.

وزیر بهداشت همه جامعه پزشکی را از بهورزان گرفته تا پرستاران و پزشکان را یک تیم معرفی کرد که کار گروهی انجام می دهند و افزود: گاهی نقش پرستاران از پزشکان بیشتر است اما آنطور که باید و شاهد به آنها توجه نمی شود و امروز کاری که باید انجام دهیم این است که جایگاه پرستاری را به جایگاه رفیع بین المللی خود برسانیم.

وی در ادامه با بیان اینکه کاهش تعداد پرستاران باعث کاهش رضایتمندی مردم می شود، عنوان کرد: این در حالی است که هدف اصلی ما رضایتمندی مردم است تا تنها درد آنها، درد بیماری باشد لذا از نخستین روز ورود خود به وزارت بهداشت تلاش کردم رفع دغدغه‌های این حوزه را مد نظر قرار دهیم.

ظفرقندی با اشاره به محدودیت‌های تامین منابع و اعتبارات، بیان داشت: با این حال اقداماتی را طی ۲ ماه اخیر انجام دادیم که یکی از آنها رفاهیات، فرمول پرداخت اضافه کاری و کمبود نیروی پرستار بود.

وزیر بهداشت ادامه داد: در دولت چهاردهم تمام تلاش خود را با همراهی رئیس جمهور به کار بستیم تا دغدغه پرستاران کاهش یابد.

این عضو کابینه چهاردهم با اشاره به تلاش های صورت گرفته در وزارت بهداشت برای پرداخت معوقات جامعه پرستاری، گفت: کمک های قابل توجهی به دانشگاه‌ها شد و تلاش کردیم بخشی از معوقات پرستاران را که از مهرماه سال گذشته مانده بود، پرداخت کنیم و فقط معوقات فروردین تا کنون مانده است.

مجوز استخدام پرستاران صادر شود

حسینعلی شهریاری رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز در این نشست خواستار صدور مجوز استخدام ۲۵ هزار پرستار شد و گفت: قوانین مربوط به سازمان نظام پرستاری در مجلس تصویب شده است اما میزان اجرای آن به دولت‌ها برمی‌گردد؛ قانون ارتقای بهره‌وری و کاهش ساعت کاری را به این دلیل تصویب کردیم که پرستاران نمی‌توانند سه شیفت پشت سر هم کار کنند.

وی افزود: پرستاران هم به لحاظ جسمی و هم روحی دچار آسیب می‌شوند علت این است که با کسانی سر و کار دارند که بیمار هستند و هم خود بیمار وضعیت خوبی ندارد و هم همراهانش دچار مشکل هستند.

نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: ما دچار مشکل کمبود شدید پرستار هستیم؛ در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان به ازای هر تخت ۰.۹پرستار داریم که اگر بحث مرخصی زایمان‌ها را نیز اعمال کنیم و در نظر بگیریم به ۰.۷پرستار به تخت بیمارستانی می‌رسد.

شهریاری با بیان اینکه در پرداخت نیز ۹ تا ۱۰ماه عقب ماندگی وجود دارد، افزود: بسیاری از کسانی که در شهرستان استخدام می‌شوند به سوی کلانشهرها سرازیر می‌شوند.

اجرای قانون تعرفه گذاری موجب خوشحالی پرستاران نشد

شهریاری خاطرنشان کرد: قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری ۱۴ سال پیش تصویب شد و مجلس اعتبارات خوبی در نظر گرفت اما متاسفانه وزارت بهداشت و درمان نتوانست پرداختی‌ها را به خوبی مدیریت کند یعنی تعرفه پرستاری نه تنها باعث خوشحالی پرستاران نشد بلکه باعث بروز تبعیض‌هایی شد که دائم به مجلس نیز گلایه می‌کردند.

شهریاری گفت: در خصوص پرداخت‌ها دولت می‌گوید هفت همت از محل مالیات ارزش‌های افزوده پرداخت شود در حالی که حتی یک ریال از این منبع نباید برای پرداخت کارانه و اضافه کار استفاده شود.

وی ادامه داد: وقتی منابع تامین می‌شود باید از جایی که برای آن تعیین شده خرج شود؛ گفته می‌شود که باید از درآمدهای اختصاصی به پرستاران داده شود در حالی که در برخی دانشگاه‌ها چند هزار میلیارد تومان بدهی دارند.

۱۴۰ تا ۱۸۰ هزار پرستار کمبود داریم

رئیس کمیسیون بهداشت مجلس گفت: ما نتوانستیم مشکلات جامعه پرستاری را آن طور که شایسته این جامعه است برطرف کنیم زیرا کمبود منابع داریم.

شهریاری با بیان اینکه حدود ۱۴۰تا ۱۸۰ هزار کمبود پرستار وجود دارد، افزود: نمی‌شود با پرستار شرکتی، طرحی و قراردادی مشکل کمبود را حل کنیم و باید فکری اساسی در این خصوص شود.

وی اظهار داشت: مردم انتظار دارند که در حوزه سلامت رضایتمندی از خدمات بهتر شود و اکنون که فصل بودجه است، امیدواریم منابعی را برای رفع مشکلات حوزه پرستاری در نظر بگیرند.

صدای اعتراض پرستاران را به مسئولان منتقل کردیم

رئیس کل سازمان نظام پرستاری نیز در این نشست گفت: این سازمان در جریان اعتراضات پرستاران صدای آنان را به مسئولان منتقل کرد، افزود: امیدواریم مسئولان به خواسته های پرستاران توجه کنند تا رضایتمندی شغلی در بین این گروه فعال حوزه سلامت ایجاد شود.

احمد نجاتیان افزود: ۳۰۰هزار پرستار با توانمندی‌های بسیار گسترده در کشور داریم درحالی که نقش پرستار اکنون صرفاً در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی تعریف شده است.

نجاتیان بیان کرد: انتظار داریم قانون سازمان نظام پرستاری پس از ۲۰سال اصلاح شود تا در کنار وزارت بهداشت به نظم بخشیدن به حوزه پرستاری کمک کند. امروزه در حوزه مراقبت‌ها در بخش‌های خصوصی دچار اشکال هستیم و به دلیل کمبود پرستار افرادی که غیر پرستار هستند در بخش خصوصی بکارگیری می‌شوند.

هیچ نظارتی بر خدمات پرستاری در منزل وجود ندارد

نجاتیان گفت: در حوزه مراقبت پرستاری در منزل هیچ نظارتی در سطح منازل وجود ندارد زیرا وزارت بهداشت این امکان را ندارد که بر ارائه خدمات در منازل نظارت کند اما سازمان نظام پرستاری این ظرفیت را دارد که در کنار وزارت بهداشت این نظارت را انجام دهد.

آماده پذیرش مسئولیت صلاحیت حرفه ای در سازمان نظام پرستاری هستیم

وی با اشاره به اینکه در نظام پزشکی امضای الکترونیک در نظر گرفته شده اما در نظام پرستاری این مسئله مغفول مانده است، یادآور شد: در برنامه هفتم توسعه آمده که برخی از وظایف وزارت بهداشت مانند صلاحیت حرفه‌ای را به عهده بگیریم.

نجاتیان گفت: سازمان نظام پرستاری این آمادگی را دارد که با در نظر گرفتن محدودیت‌ها و مشکلات کشور گلایه‌های برحق پرستاران را مطرح و مشکلات آنها را برطرف کند تا افزایش رضایتمندی پرستاران منجر به رضایتمندی بیماران نیز بشود