تاریخ انتشار : شنبه 11 شهریور 1402 - 6:01
کد خبر : 11835

دولت سیزدهم آنچه برای بیژن زنگنه آرزو بود را عملی کرده است

دولت سیزدهم آنچه برای بیژن زنگنه آرزو بود را عملی کرده است
سیاستمداران غربی هرگز تصور نمی‌کردند بار ۸۷ میلیون‌بشکه‌ای میعانات گازی در نفتکش‌های خلیج‌فارس که قرار بود تبدیل پاشنه آشیل وزارت نفت دولت سیزدهم باشد به ثروت بدل شود.

به گزارش نسیم صبا از وزارت نفت، دو سال پیش که دولت سیزدهم از سوی مردم انتخاب شد، بسیاری از کارشناسان بر طبل توقف تولید در پارس جنوبی به دلیل نبود جا برای ذخیره‌سازی میعانات گازی می‌کوبیدند.

در آن زمان ایران بیش از ۸۷ میلیون بشکه میعانات گازی روی آب ذخیره داشت و تصور بر این بود که باید تعداد کشتی بیشتری برای استمرار در تولید گاز کشور به‌منظور ذخیره‌سازی میعانات گازی خریداری کنیم.

ماجرا چه بود؟

با بازگشت تحریم‌های نفتی در آبان‌ماه ۹۷، بسیاری از خریداران از جمله کره جنوبی، چین، هند و ژاپن، واردات نفت خام و میعانات گازی خود از ایران را کاهش دادند و همین موضوع سبب شد دولت پیش نتواند میعانات گازی را بفروشد.

راهکار دولت گذشته برای این موضوع خرید نفتکش و ذخیره میعانات گازی روی آب بود تا تولید از پارس جنوبی متوقف نشود. بعضی از این نفتکش‌ها بیش از سه سال روی آب سرگردان بودند و در مجموع سالانه ۴۵۰ میلیون دلار هزینه نگهداری این میعانات روی آب بود.

تحقق آرزوها

اکنون نه‌تنها میعاناتی که تولیدشده فروخته شده است و بشکه‌ای به ذخیره‌سازی‌های روی آب افزوده نمی‌شود، بلکه میعانات گازی از پیش ذخیره‌شده هم با وجود سخت‌گیرانه‌ترین تحریم‌ها فروخته و میعانات روی آب صفر شده، یعنی دولت سیزدهم در عمل یکی از آرزوهای دست‌نیافتنی وزیر پیشین نفت (بیژن زنگنه) را برآورده کرده است.

موضوعی که سید ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهوری هم به آن تأکید کرد و گفت: به صفر رساندن ۸۷ میلیون بشکه میعانات گازی شناور در سواحل که موجب نگرانی همگان شده بود، از نتایج تعامل و ارتباط با کشورهای منطقه و دیگر نقاط جهان است.

او به افزایش فروش نفت و تحقق دیپلماسی انرژی در این دولت نیز اشاره و خاطرنشان کرد: در حوزه انرژی و فروش نفت نیز کشور ظرفیت‌های زیادی دارد، اما برخی مسئولان دولت گذشته می‌گفتند در روز بیش از ۳۰۰ هزار بشکه نفت، نمی‌توان فروخت. این در حالی است که در ماه‌های نخست دولت سیزدهم مشخص شد می‌توان روزانه بیش از این یک میلیون بشکه نفت هم فروخت و پول آن را نیز دریافت کرد و ۴۸۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه سال ۱۴۰۰ از این مسیر جبران شد.

تحقق شکست تحریم‌ها

شکست نظام تحریم، افزایش ارزآوری، آزادسازی ظرفیت نفتکش‌ها، رهایی از هزینه‌ها و کاهش خطرهای احتمالی امنیتی ناشی از انبار، جلوگیری از پیامدهای محیط زیستی و افزایش امنیت انرژی کشور از جمله پیامدهای فروش میعانات گازی ذخیره شده در خلیج‌فارس برای ایران به شمار می‌آید، ازاین‌رو با انباشته نشدن ۸۷ میلیون بشکه میعانات گازی سرگردان روی دریا شاهد آن هستم که ۳۰ فروند نفتکش برای ذخیره‌سازی این میعانات با هزینه سالانه ۴۵۰ میلیون دلار هزینه دیگر در آب‌های ایران وجود ندارند.

کارکنان صنعت نفت ریسک فروش در شرایط تحریمی و بازاریابی سخت را پی گرفتند. به‌عبارت‌دیگر، آنها با ایجاد تنوع در قراردادهای فروش نفت و بازاریابی‌های بسیار دقیق توانستند فروش نفت و میعانات گازی را افزایش دهند و از آن زمان تاکنون برای فروش میعانات گازی پشت میز ننشستند و همچنان به‌صورت شبانه‌روزی برای یافتن راهکارهای مختلف به‌منظور دورزدن تحریم و افزایش فروش نفت در تلاش‌اند.

جالب است بدانید که اکنون روزانه ۸۰۰ تا ۸۵۴ هزار بشکه میعانات گازی در کشور تولید می‌شود و یک روز وقفه در روند صادرات این نوع نفت خام سبک می‌تواند برای ایران خطرناک و بسیار پرهزینه باشد، اما این گزارش در حالی تهیه شده که میعانات گازی ذخیره‌شده روی آب جمهوری اسلامی ایران با وجود تحریم‌های غربی، به صفر رسیده است.

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.